Decate ori am ocazia fie la iarba verde fie acasa. Pun pe gratar o bucata sau mai multe :) , dupa apetit :D . Fac un tuci de mamaliga si un sos de te lingi pe degete. O sa va impartasesc si voua aceasta minunata reteta.
Peste la gratar:
4 bucati de peste;
felii de lamâie pentru ornat;
Pentru sos:
1/3 cana ulei vegetal;
1/3 cana otet slab;
3 linguri sos de soia;
1 lingurita ulei de susan;
1 catel mare de usturoi, tocat;
Spalati bucatile de peste si uscati-le. Combinati ingredientele pentru marinata. Într-un vas adânc marinati pestele în acest amestec pentru cel putin 2 ore - dar nu mai mult de 4 - în frigider.Ungeti barele gratarului. Rumeniti pestele la foc de carbuni sau pe aragaz, la foc mediu, aproximativ 6 minute pe fiecare parte.Daca nu aveti gratar de carbuni, puteti folosi un gratar cu capac de pus pe aragaz. Se serveste cu felii de lamâie.
Se facura vreo 5 si jumatate de cesuri spre dimineata. Intro duminica , cand ma hotarasc sa ma duc sa il caut pe domnul clean pe neajlov. Zis si facut. Imi iau trusa de voblere , geanta, lanseta cu mulineta. Il trezesc si pe al meu socrel. Pregatim tot, ne suim in automobil si pe aci iti e drumul.
Trecu vreo trei sferturi de ceas si am ajuns la locul cu pricina. Parchez auto pe o pajiste , dupa care imi iau trusa si lanseta si o tai la picior in cautarea domnului clean. Al meu socrel ramane pe loc, el fiind pescar de undita.
Merg circa 10 minute si bunghesc un loc. Imi zic, aici e domnul clean. Zis si facut! Imi desfac trusa iau un vobler de vreo 3g viu colorat. Il leg de fir si lansez. Mulinez ce mulinez, cand deodata o trasatura ( alarma falsa , se agatase voblerul de o crenguta picata in apa) , aduc voblerul la mal, il eliberez, dupa care lansez din nou. Mulinez usor cand deodata o trsasatura zdravana, mulinez, firul tremura, simteam in lanseta si mulineta in adanc se dadea o adevarata batalie. Mulinez incerc sa il aduc la mal, se zbate, dupa circa 10-15 minute reusesc sa o scot la capat si aduc la mal o mica bestie de circa 2 kg. Il pun pe iarba verde, il privesc cateva secunde cum se zbate. Dupa care ii scot din gura voblerul. Il iau si il pun in juvelnic. Dupa care mai lansez de 4-5 ori fara nici un rezultat. Daca vad asa imi iau talpasita. Tot mergand zaresc un loc un un trunchi de copac cazut in apa. Aici e locul imi zic. Arunc voblerul , nimic. Mai lansez de 2-3 ori, nimic. Atunci scot trusa si aleg un alt vobler. Optez pentru unul mai negricios in forma de insecta. Il pun si lansez . Mulinez cand deodata, simt o trasatura puternica. Aceasi zabatura si tremurat. Imi zic am tras lozul cel mare. Urmeaza un dril de vreo 10 minute. Dupa care il aduc la mal, un exemplar frumos de 1.5 kg. Aveam deja 2 cleni de revista, asa ca ma decid sa incerc si alte voblere si cateva lingutite rotative. Insa pana pe la 17 ceauri implinite nu am mai avut nici o captura. Asa ca ma decid sa ma reintorc la masina. Il gasesc pe al meu socrel in acelasi loc in care l-am lasat. Prinsese ceva rosioara si oblete. Ma zareste! Intreaba: Ce faci? Ai prins? Eu ii raspund: Am prins ceva! Desfac geanta si ii arat cele 2 exemplare. Incepe sa zambeasca. Ai avut noroc.! Zice el. Dupa ce isi strange sculele. Ne urcam in "titirisca" cum ii zice socrelul. Pe la 19 ceasuri suntem acasa.
Echipanent folosit: lnseta 2m , mulineta 0.20mm , fir textil 0.8mm Momeala: voblerde 3g viucolorat si inchis la culoare.
A venit randul doamnei stiuci. Acest rapitor de talie mare care isi are salasul in lacuri si balti. Doamna stiuca este foarte viclena si o luptatoare inascuta. Un pradator agil si foarte feroce. Atunci cane este prinsa cu greu o poti stapani din furia de a scapa.
Cum o putem prinde pe domna baltilor si lacurilor? O putem ademeni cu naluci artificiale. Dece avem nevoie? Simplu:
Echipament: O lanseta de 2.1m , 2.3m , 2.4m ( in functie de apa si intinderea acesteia) , cu o greutate de lansare intre 10 -30g , 20-60g ( in functie de captura urmarita si naluca folosita ), fir textil de 0.16 – 0.30 mm sau guta 0.25 – 0.60mm( in functie de captura urmarita ) si cea mai importanta este struna legata de fir, ca sa nu ii dam ocazia doamnei s tiuci san e taie firul cu dinti ei fiorosi . Mai avem nevoie de o mulineta cu tambur de 0.30mm sau 0.40mm, dotata cu frana pe fata. La momeala o putem atrage cu twistere(grub) , shad montate pe un jig( in functie de adacimea apei si pragul cautat) , lingurita oscilanta( aici trebuie sa tinem cont de adancimea apei si coloritul acesteia).
Mai jos aveti un film preluat de pe youtobe, in care puteti urmari locurile si tehnica de pescuit a stiuci. Filmuletul este cu titlu informativ.
Poate va intrebati cum am inceput sa pescuiesc... Fiind baiet la mama si papa inca la o varsta frageda. Intro vara in vacanta cand aveam vreo 10 primaveri implinite. Ma trimit ai mei bunici cu cornuta la pascut, cum este la tara. Imi iau un bot de paine si o bucata de branza. Un bat de trestie cu un ac facut din bold si o guta primita de la un vecin, cu o pluta de cocean. Leg cornuta si o iau la pas spre pasune. Norocul meu ca pasunea erea langa un canal de irigatie cu apa din dunare si un alesteu alimentat tot din aceasi apa.
Las cornuta libera sa pasca, incep sa caut prin niste balegare din apropiere cateva rame.Dupa care ma asez linistit pe malul apei. Iau frumos rama o indes in acul de improvizat si o arunc in apa.
Trec vreo 2 ceasuri si nimic. Trist si suparat aspteptam o trasatura ceva. Se facusera vreo 13 ceasuri, cand deodata pluta se misca. Ce sa vezi! Un pesisor cat palma, un carasel. Fericit la culme , incep sa sar in sus si sa chiui. Am prins! Am prins! dupa vreo 5 minute imi revin si arunc iar o rama pe ac in apa. Pana seara nimic. Dar eu tot eream fericit ca prinsesem un pestisor. Si pe la 18 ceasuri o pornesc spre casa. Fericit nevoie mare si mandru ca am prins un pestisor. Odata ajuns acasa am inceput sa strig la buni. Am prins! Am prins! Prinsesem un carasel, nimeni nu erea ca mine, mandru nevoie mare.
Aceasta a fost prima mea zi de pescuit prieteni. In cele ce urmeaza voi mai reveni cu amintiri despre pescuit si copilarie :).
A venit randul domnului salau. Acest rapitor care ne incanta ori decate ori avem un dril cu el. Un peste de talie medie spre mare, un rapitor inascut. Acest detectiv al baltilor, lacurilor si raurilor. Salaul prefera locurile retrase, cu vizibilitate redusa, unde poate ataca usor prada, piciorul podului. Acum in aceasta perioada il gasim pe fundul apelor, retras. In aceasta perioada odata cu aparitia soarelui si incalzirea apei, acesta se retrage spre mal unde apa sa incalzit si poate gasi hrana.
Pescuitul la salau cu momeli artificiale.
Echipament: lanseta 2.3-2.5m , actiune greutate aruncare 10 -30g sau 20 - 40g, mulineta tambur 0.30 mm, fir textil de 0.14 - 0.16 ( in functie de captura urmarita)
Momeala: jig ( 5-25g - in functie de adancimea apei) , twistere si shaduri de diferite marimi si culori(in functie de apa si mediu)
Aici gasiti un filmulet despre pescuitul la salau. Acest filmulet a fost preluat de pe youtobe si este cu caracter informativ:
Dupa cum stim primavara da semne de viata. Pescarul incepe sa iasa pe rauri in cautarea cleanului. Acest rapitor de talie potrivita, dar foarte bataios :) . In cele ce urmeaza vom expune cateva tipuri de momeala artificiala la care domnul clean baga botu.
Avem nevoie de o lanseta cu greutate de aruncare 3-25g , lungime de 2 - 2.1 m, o mulineta cu tambur de 0.20, un fir textil de 0.8 - 0.10 mm.
Ca momeala putem folosi: - lingurita rotativa mica ( colorata in rosu ) - voblere mici ( 3- 5 g ) in diferite forme si culorit
Cleanul il gasim pe rauri , in special in zone unde sunt copaci cazuti si sunt multe radacini. Important de stiut atunci cand mergem la pescuit este faptul ca nu trebuie sa producem nici un fel de zgomot si sa ne camuflam destul de bine. Cleanul vede de la o adancime de 7m pe mal.
Aici am postat un filmulet preluat dep e youtobe, pentru a va putea face o parere despre drilul la clean si locurile unde acesta se gaseste: